Mensen schrijven door de eeuwen heen. Hip zijn nu vooral columns en Blog’s. En nog hipper , een blog over FOOD! Een blog is niets meer en niets minder dan een digitale column. En de gouden regels voor succes zijn min of meer hetzelfde! Voordat je begint te schrijven kun je je afvragen wat je doelgroep is? Wie wil je bereiken met je blog? Wil je dat mensen gaan nadenken over de inhoud, wil je de lezer vermaken of iets delen zoals een recept of een ervaring en daarvan kunnen leren? Of schrijf je uitsluitend voor jezelf? Want dat kan ook…
Wat is een goede blog? In marketingland is een goede blog, een blog die gelezen wordt. Waar veel op gereageerd wordt. En waar veel naar gelinkt wordt. Maar hoe zorg je er voor dat je een blog schrijft die dat als resultaat heeft? Het antwoord: door de blog zo te schrijven dat mensen direct weten waarover het gaat. Door in je blog niet te veel uit te wijden. En door je tekst kopieerbaar te maken en zorgen dat de links werken! Dat maakt het toegankelijk voor alle mensen!
1) Een goede blog is kort en puntig
Te veel tekst schrikt af. Zorg er dan ook voor je je beperkt: 400- 500 woorden is meer dan genoeg. Een smakelijke foto doet het erg goed. Zorg wel dat je een foto gebruikt die je zelf gemaakt hebt van je eigen gerecht. Heb je die niet, gebruik een andere mooie foto die je gevonden hebt op het internet MAAR gebruik óók bronvermelding.
2) Een goede blog beslaat één onderwerp
De beste tip om een lange tekst te voorkomen is je in je blog tot één onderwerp te beperken. Doe je tijdens het schrijven nieuwe ideeën op, verwerk die dan niet in je blog, maar schrijf er later een nieuwe blog over. Twee vliegen, één klap!
3) Een goede blog heeft een aansprekende titel
Zilte zaligheden bekt misschien wel lekker maar alleen ZILT is een woord waarop gezocht word. Beter zou je je titel aan kunnen passen en de blog dus “Zeekraal, zilte oesters en andere zaligheden uit Zeeland” kunnen noemen! Beetje lang maar wel doeltreffend!
4) Een goede blog heeft een pakkende kop en tussenkopjes
De lezer bepaalt in 1.2 seconden of hij je blog gaat lezen of niet. Hij moet dus in één oogopslag weten waar de tekst over gaat. Zorg er dan ook voor dat je kop, je eerste zin en je tussenkopjes de kernwoorden van je blog bevatten. Kernwoorden zijn woorden waar mensen ook op zoeken, niet alleen op internet maar onbewust ook met onze ogen en hersenen!
5) Een goede blog is persoonlijk
Een blog wordt toegankelijker (en nodigt meer uit tot reageren) wanneer de auteur in de blog iets van zichzelf laat zien. Gebruik het woordje ´ik´, durf je mening te geven en deel ervaringen. Vooral als je zakelijk blogt ; maak het persoonlijk. Betrek je collega’s en laat foto’s zien met mensen erop!
6) Een goede blog bevat links
Schrijvers hebben de neiging de hele wereld uit te leggen. Op het internet hoeft dat niet. Alle feiten staan namelijk al online. Wijd dus niet teveel uit maar maak links. Dat scheelt je ook weer een hoop extra (onnodige) tekst. Zorg wel dat de links ook werken…
7) Een goede blog maakt lijstjes van opsommingen
• Lijstjes zijn goed scan baar (fijn voor je lezer)
• Lijstjes bieden structuur (ook fijn voor de auteur)
• Lijstjes komen in zoekmachines goed naar voren
8) Een goede blog bevat niet alleen tekst
Te veel tekst schrikt af. Maar ook alleen maar tekst schrikt af. Zorg voor een aantrekkelijke blog, waarin je tekst afwisselt met multimedia, zoals video, audio of een plaatje. 8) Een goede blog wordt verspreid
Een goede blog wordt veel gelezen. Maar die lezers komen (meestal) niet vanzelf. De tijd dat je een boodschap in de ether in slingerde en verder achterover leunde is echt voorbij… Deel je blog ( al gelang je doelgroep) op Twitter, Facebook en Linkedin. Mail bekenden (en onbekenden!) die jouw blog echt moeten lezen en waarom ze je zouden moeten volgen. En verwijs in reacties die jij op andere blogs plaatst naar jouw blog.
10) Een goede blog wordt gevonden
Maak Google tot je beste vriend. Zorg ervoor dat de kernwoorden uit je blog op de belangrijke plaatsen (kop, eerste zin, sub kopjes) terugkomt. En gebruik geen metaforen. Google snapt ze niet en rankt je blog niet zoals je zou willen.
11) Een goede blog krijgt een vervolg/ webcare
Reageren er mensen op jouw blog? Meng je in de discussie. Overtuig en laat je overtuigen. En schrijf een vervolgpost (waarin je natuurlijk weer verwijst naar je eerdere blog). Zo bouw je aan je community, leer je lezers kennen!
Veel plezier met Bloggen!