
“Hoe maak je van een paar zinnen een blog?” vroeg een Marketing for Foodies Clublid mij gisteren. Ze had een beetje “writersblock” en wist maar geen inspiratie voor haar blog op te roepen. Ach, dat hebben we allemaal wel eens, stelde ik haar gerust. Ga eens op je computer zoeken naar recepten of stukken die je lang geleden eens begonnen bent of zelfs afgemaakt en maak daar een paar nieuwe blogs van. Je hebt een goudmijn aan recepten en verhalen waar je uit kunt putten. Als pratende werd ze een stuk opgewekter en ik ging nog even langs de goede eigenschappen waaraan een blog moet voldoen.
Een goede blog is de lengte van een column, dus ongeveer 400-500 woorden. Langer moet het niet zijn en gaat over 1 onderwerp. Wil je onderweg over iets nieuws beginnen maak er dan een cliffhanger van en VOILA een nieuwe blog is geboren.
Let vooral op een pakkende titel, iets dat aanspreekt. Want de meeste mensen lezen de KOP en besluiten dan wel of niet door te lezen.
Maak je blog persoonlijk! Mensen lezen graag verhalen, ze willen graag meegenomen worden in jouw wereld, met je op avontuur gaan. Mensen willen een persoonlijk verhaal en een gezicht bij dat verhaal dus maak vooral ook foto’s waarop je te zien bent, als is het maar in de verte of van achteren maar zorg dat je “meespeelt” in je eigen verhaal. Neem je lezer bij de hand en wees een gids in het verhaal.
Heb een mening, durf ergens voor te staan!
Een goede blog bevat niet alleen tekst maar ook een foto, of een tekening of een beschrijving zoals een recept. Tekst alleen is saai en schrikt je lezer af.
Je schrijfwijze moet boeiend zijn, makkelijk te lezen en in “gewone taal”, taal die iedereen kan begrijpen zonder onbegrijpelijke technische woorden of je moet een blog voor technische mensen schrijven.
Als je een paar goede zinnen hebt dan kun je die uitbouwen tot een hele column. Hoe je dat doet? Door op elke zin in te gaan, deze uit te leggen. Je schrijft er een inleiding bij en je schrijft goede afsluiting. Zorg er dan ook voor dat je kop, je eerste zin en je tussenkopjes de kernwoorden van je blog bevatten. Want dat vind Google dan weer heel fijn. En Google houden we immers graag te vriend.
Zorg dat je eindigt waar je begonnen bent in je blog. In dit verhaal sluit ik dan af met iets van: Nadat ik ons Clublid een kwartiertje had gesproken hing ze weer vrolijk en vol inspiratie op. Ze ging een kop thee zetten en direct op haar computer opstarten. Ze ging zoeken wat ze kon hergebruiken tot een aantal goede en pakkende blogs, zodat ze niet alleen het plezier van het schrijven terug had maar deze óók met regelmaat aan haar website en nieuwsbrief kon toevoegen. En dat zou dat weer leiden tot meer tevreden volgers en meer bezoekers.
En zo hadden we exact 500 woorden geschreven.
Fijne dag!
Caroline