
Gisteren sprak ik met Linda Swets van Sabores de Portugal over welke uitdagingen je tegenkomt wanneer je een food event organiseert. Een van de dingen waar je rekening mee moet houden is dat er altijd opnames gemaakt. Foto’s en video, allemaal bestemd voor PR en media. De klant gebruikt het event om deze te verkrijgen en is een doel op zich! De beelden worden direct of later gebruikt op de bekende kanalen en eindigen op het www of in de gedrukte media. Soms kun je zo’n foto jaren later terug vinden in een latere campagne van het merk, in een folder of als aankondiging van een volgend event.
Meestal word er van uitgegaan dat alle aanwezigen daarmee akkoord gaan. In sommige gevallen word het netjes aan je gevraagd als ze de foto waar je breeduit opstaat later nog eens willen gebruiken maar lang niet altijd. In andere landen zoals America krijg je bij binnenkomst van een event direct een stapel formulieren voor je neus waarbij je toestemming geeft je beeldrecht af te staan met allerlei andere disclosures, zoals het niet aansprakelijk zijn van enige schade die je zou kunnen ondervinden op de “set”. Letterlijk en figuurlijk. Gelijk dichtgetimmerd en bij ondertekening heb je nergens recht op, ook al sta je de volgende dag levensgroot op een billboard of breek je je been over een los snoertje… Dat geeft te denken.
Zover is het hier gelukkig? niet…. of zouden wij die disclosures ook moeten laten tekenen bij binnenkomst om ons als organisatie te vrijwaarden van nare “claims” want zeg nou zelf, hier in Nederland kunnen mensen ook behoorlijk doorslaan en schijnt ook het “claimen” populair te worden.
Hoe kun je voorkomen dat mensen achteraf niet willen dat hun gezicht of dat van hun kinderen te zien is op jouw reclame filmpjes of foto’s die tijdens het event worden opgenomen. Het is bijna ondoenlijk om dat allemaal te gaan onthouden, als ze deelnemen aan een evenement en alles loopt door elkaar? Achteraf de film aanpassen is het een kostbare geschiedenis want er moet een hoop gesneden, geknipt en geplakt worden. “Gedoe” en kosten waar je gewoon niet op zit te wachten als organisator. “Gewoon niet uitnodigen die lui “; hoor ik je zeggen. Dat is een optie maar dan moet je het van te voren vragen. En dan hebben sommige mensen een hele valide reden om niet in beeld te willen. Ze kunnen een beroep hebben waarbij ze zo weinig mogelijk in beeld mogen of een (pleeg)kind dat niet in beeld mag of ze willen het gewoon niet… omdat ze niet onbetaald als model gebruikt willen worden door een bedrijf maar wel naar het event willen komen. Ook daar zullen we een aparte blog aan wijden binnenkort. Want ze hebben een punt… “Influenza” noemt @Cosmocouple het, de invloed van influencers en wie zijn dat dan helemaal? Prachtig 🙂
Maar goed… je hebt een event en enkele mensen hebben aangegeven dan hun eigen gezicht of die van hun ( pleeg) kinderen mag niet in beeld mag. Wat te doen?
IK heb een tip die ik al een hele poos gebruik. Vraag VOOR het event begint aan alle aanwezigen wie er NIET in beeld wil. De mensen die hun hand opsteken roep je even apart en met een felrode lippenstift, ze je een kruis op hun voorhoofd. Zo weet de fotograaf wie de mensen zijn en kan ze UIT beeld houden of indien nodig, gewoon even vragen uit het beeld te stappen. Komen ze per ongeluk WEL op de foto dan kan hij die bewerken. Kleine moeite en groot plezier 🙂
En zijn er gevaarlijke situaties of wil je jezelf beschermen tegen welke claim dan ook , schakel een advocaat in en laat eenmalig een document opstellen voor je bedrijf. Deze kun je bij aanvang van je event laten tekenen. Dan weet iedereen waar hij/zij/het aan toe is.
Event? Steek een rode lippenstift in je eventkoffertje, werkt perfect!
Succes allemaal!! Caroline
Op de foto naast mij Danique Collins van Elite-life.nl